GOTUJ Z NAMI W TOSKANII

WARSZTATY KULINARNE DLA DOROSŁYCH W TOSKANII
ZAPYTAJ O SZCZEGÓŁY

PLAN WYPRAWY

DZIEŃ 1. Kraków - Bolonia

Spotykamy się na lotnisku w Krakowie na dwie godziny przed odlotem samolotu. Lecimy do  Bolonii. Lot trwa ok. 2 godzin. Z lotniska przejeżdżamy busem do Panzano, gdzie zatrzymamy się w pięknym gospodarstwie położonym wśród gajów oliwnych i winnic. Zakwaterowanie w apartamentach i relaks.

DZIEŃ 2. Panzano

Pierwszy dzień naszego przedłużonego weekendu przeznaczamy na odpoczynek. Gospoda, w której się zatrzymamy, to idealne miejsce by odciąć się od miejskiego gwaru i hałasu i nacieszyć się sielską atmosferą. Do dyspozycji będziemy mieć basen oraz tereny wokół, gdzie można przejść się na spacer czy pograć w piłkę. To także czas na odwiedziny w miasteczku Panzano lub Greve in Chianti, gdzie możemy zapoznać się z mieszkańcami, skosztować lokalnych przysmaków czy odwiedzić lokalne galerie. A przede wszystkim chłonąć już włoski klimat i powoli przygotowywać się do atrakcji kolejnych dni. Popołudniu zapraszamy także na atrakcje dnia, którą będzie wizyta w winnicy i degustacja lokalnych win, podczas której będziemy mieć możliwość zapoznania się nawzajem oraz zapoznania się z regionalnymi produktami. Wieczorem możliwość przyrządzenia wspólnej kolacji. 

DZIEŃ 3. San Gimignano

Dzisiejszego dnia zamieniamy się w prawdziwych turystów i wyruszamy do „włoskiego Nowego Jorku” lub też „średniowiecznego Manhatannu”. Miasteczko San Gimignano, położone na wzgórzu wśród toskańskich winnic, góruje nad doliną Elsy. Średniowieczna osada zasłynęła z wysokich, ochronnych wież, wybudowanych między XI, a XIII wiekiem. Niegdyś ponad 70, dziś pozostało ich zaledwie 14. Kształtem przypominające amerykańskie drapacze chmur, nadały miastu przydomki. W dawnych czasach służyły one mieszkańcom za schronienie przez najeźdźcą. W miasteczku znajdują się także inne świetnie zachowane budowle średniowieczne, co pozwala wczuć się w klimat miasta i przenieść odrobinę w czasie. Lunch zjemy w jednej z urokliwych uliczek. Popołudniu czas na relaks w naszym gospodarstwie.

DZIEŃ 4. Panzano 

Pierwszego dnia kulinarnych warsztatów zaczynamy ciekawym wprowadzeniem do kuchni włoskiej oraz regionalnej. Czekają nas prezentacja o lokalnych smakach włoskich miast Toskanii. Poznamy m.in. jakie lokalne przysmaki królują w regionie, czy Włosi jedzą tylko pastę, jak pachnie długo dojrzewający ser, jakie warzywa uprawiają rolnicy w Toskanii oraz jaki deser najlepiej smakuje w ciepłych promieniach toskańskiego słońca. Na zakończenie przygotowaliśmy pokaz gotowania tajemniczego gościa - wielkiego kucharskiego autorytetu w kwestii przygotowywania mięsa! Następnie bierzemy się mocno do pracy, rozpoczynając nasze pierwsze warsztaty. Nie ma nic smaczniejszego niż proste, klasyczne danie - pizza! A tym bardziej zrobiona na domowych cieście i polana sosem przygotowanym ze świeżych pomidorów. Naszym zadaniem będzie pizza wypiekana w piecu opalanym drewnem. Składniki dobieramy sami. Mmmmmm palce lizać! 

DZIEŃ 5. Siena

Dzień rozpoczynamy od pożywnego włoskiego śniadania w otoczeniu winnic i gajów oliwnych. Następnie wyruszamy do Sieny, gdzie poznamy tradycyjne dania miasta, m.in. panforte, pici czy aguacotta. Sama Siena to wyjątkowe miasto, położone na wzgórzu, na które możemy wjechać schodami ruchomymi. Poznając smaki sieniejskie poznamy także historię miasta i związane z nim legendy, jego bogatą architekturę, tradycje i zwyczaje mieszkańców. Będziemy mieć okazję przede wszystkim zobaczyć sławny plac Piazza del Campo, wokół którego dwa razy do roku odbywają się wyścigi konne. Naszym zadaniem będzie chłonąć klimat miasta, poznać rytm życia Włochów, ich ulubione smaki i zapachy, bo te informacje na pewno przydadzą nam się podczas popołudniowych warsztatów. Lunch zjemy w Sienie, zapamiętując smaki Toskanii. Po popołudniu, w naszej willi, odbędą się pierwsze warsztaty gotowania regionalnych dań ze świeżych produktów kupionych „po sąsiedzku” zrobimy. Wieczorem czas na zasłużony relaks w gospodarstwie, no i przede wszystkim uczta i smakowanie naszych wyrobów!

DZIEŃ 6. Florencja

Dzisiejszy dzień przeznaczamy na poznanie Florencji! Miasto to słynie przede wszystkim z architektury, która przyciąga turystów z całego świata. Także my zamienimy się w zwiedzających, tak aby móc poznać kolejne włoskie smaki, typowe dla regionu. Florencja słynie z małych sklepików z wędlinami, tzw. prosciutteria, w których możemy zaopatrzyć się w świeże plasterki pancetty, salami, speck’a czy właśnie prosciutto. Florencja to miasto, którego atmosferę należy poznać spacerując wąskimi uliczkami, rozkoszując się włoską kawą czy zajadając się wielkimi porcjami włoskich gelatto. Na lunch wybierzemy się to tradycyjnej knajpki w obrębie renesansowych murów miasta, a naszym zadaniem znów będzie nauka lokalnych smaków i zapachów. Po powrocie z Florencji czeka nas popołudnie pełne atrakcji - warsztaty gotowania. Ponownie podejmiemy się kulinarnego wyzwania na miarę rodowitego Toskańczyka. Po ekscytującym krojeniu, siekaniu, obieraniu, smażeniu i przyprawianiu, zasłużona degustacja. Wieczorem wspólny odpoczynek. 

Dzień 7. Panzano

Włochy to nie tylko znana na całym świecie kuchnia ale także przepiękne krajobrazy, winnice, gaje oliwne, ceglane gospody wiejskie, ciepłe promienie słońca i błogi relaks. Na zakończenie czeka nas dzień przeznaczony na odpoczynek nad basenem, nacieszenie się urlopem, a jako zwieńczenie wyjazdu odpoczynek od gotowania - kolacja w lokalnej restauracji. 

DZIEŃ 8. Bolonia - Kraków

Dzisiaj nasze ostatnie śniadanie z widokiem na gaj oliwny i cyprysy. Zapamiętajmy więc jak najwięcej by z krajobrazem toskańskich pól i z naładowanymi bateriami wrócić do Europy.

GRUPOWA
8 DNI
GOTUJ Z NAMI W TOSKANII
OD:

1050 - 1200 EURO

+ koszt biletu lotniczego
INDYWIDUALNA
GOTUJ Z NAMI W TOSKANII
ZAPLANUJ INDYWIDUALNIE
INCENTIVE
GOTUJ Z NAMI W TOSKANII
NAJLEPSZE INCENTIVE NA ŚWIECIE